Redenen Voor Een Taxatie

Er zijn een meerdere redenen voor een taxatie te bedenken, waardoor u een taxateur nodig zou kunnen hebben. Als u een hypotheek afsluit of oversluit vraagt uw bank of andere financiële instelling om een taxatierapport. Ook bij het verhogen van uw hypotheek (bijvoorbeeld als u gaat verbouwen) is een taxatie verplicht.

Een aantal voorbeelden van wanneer u een taxateur nodig zou kunnen hebben op een rij:

 • Bij het kopen of verkopen van een woning
 • Bij het afsluiten of verhogen van een hypotheek
 • Tijdens het verdelen van bezittingen
 • Tijdens het opgeven van uw bezittingen in uw belastingopgave
 • Bij een echtscheiding
 • Wanneer u in beroep gaat tegen een nieuwe WOZ-waarde

Het kopen van een huis

Wanneer u een huis wilt kopen is de eerste stap om een hypotheekadviseur voor u te laten berekenen hoeveel u voor een woning kunt betalen. Vervolgens kunt u op zoek gaan naar een woning die in deze prijscategorie valt. Zodra u een woning heeft gevonden kunt u deze laten taxeren. Op deze manier kunt u een goed beeld krijgen van het verschil tussen prijs die er voor de woning wordt gevraagd en de daadwerkelijke waarde. Daarnaast zou uit het taxatierapport kunnen blijken dat de woning niet aan uw verwachtingen voldoet.

Het aanvragen van een hypotheek

Wanneer u een hypotheek wil aanvragen is het voor de hypotheekverstrekker belangrijk om een houvast te hebben over de waarde van uw woning. Doormiddel van een taxatierapport dat is opgesteld door een onafhankelijke en betrouwbare taxateur kan de hypotheekverstrekker die houvast geboden worden. De hypotheekverstrekker heeft op deze manier een bepaalde zekerheid over de waarde van de woning waar zij een hypotheek over verstrekken.

Het overdragen van uw huis

Wanneer u een woning wilt overdragen kan een taxatierapport duidelijkheid scheppen over de waarde van de woning. Op die manier kan er een goed beeld gevormd worden van wat de waarde is die wordt overgedragen. Dit kan handig zijn om goed vast te kunnen stellen hoeveel geld er bijvoorbeeld aan de belasting overgedragen moet worden.

Successierechten

Wanneer u een woning erft van bijvoorbeeld uw ouders zal de waarde van de woning worden doorgegeven aan de belastingdienst. Die waarde zal dan door middel van een onafhankelijke taxatie worden bepaald. Op deze manier hebt u zekerheid dat de waarde niet te hoog en niet te laag is. In verband met successierechten en problemen met De Belastingdienst kan dit erg belangrijk zijn.

Vragen? Neem contact op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*
  Enter OTP: